4.1.2023

Matkani ketjukoirasta kotikoiraksi on alkanut, vaikka en ihan ymmärräkään mistä tässä oikein on kysymys. Etsin kotia, jossa on kärsivällisyyttä antaa tilaa ja aikaa kasvaa kelpo kotikoiraksi ♥.

Minulla on monen muun kohtalotoverini kanssa ketjukoiratausta. Liettuan maaseudulla elää edelleen sitkeästi käsitys siitä, että koti ei ole kunnon koti ilman haukkuvaa ovikelloa. Meidät nähdään tavarana ja on tyypillistä, että talon omaisuuteen kuuluu koira. Kun talo myydään, koira kuuluu pakettiin. Liian usein nälkiintynyt koira onkin ollut kytkettynä pihan perälle, kun uudet omistajat ovat saapuneet.

Meidän kohtaloomme puututtiin onneksi aikaisemmin, sillä minut ja kaverini Trakai selvisimme kurjista oloista kun meidät vietiin pois edelliseltä omistajaltamme koirasuojaan. Omistajamme ei omannut alkeellisimpiakaan eläimenpitotaitoja ja – resursseja. Taustamme vuoksi olemme kummatkin aika ujoa ja anteeksipyyteleviä, mutta ihmisen hyväksyntää hakevia. Tarhan väki on kuitenkin huomannut, että uteliaisuus uusia paikkoja ja ihmisiä kohtaan voittavat pelon ajan kanssa. Minulle on tärkeää ottaa selvää, ettei uudet tuttavuudet halua satuttaa minua.

Me niin kutsutut ”arat ujopiimät” tarvitsemme uusilta omistajiltamme paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Luonteeni on kuitenkin leikkisä. Rakastan ihmisiä, erityisesti lapsia ja tulen hienosti juttuun muiden koirien kanssa.

Uskon, että yhteinen sävel löysyisi melko pian, kunhan pääsen luottamaan ja oppimaan kotikoiran tavoille, sekä ylittämään vihdoin sen ulko-oven kynnyksen ja tuntemaan kodin lämmön, rauhan ja rakkauden ♥.

Muista, että koiran kuvaus on tehty hyvin rajallisissa tarhaoloissa ja koiran luonne alkaa avautua vasta kun hän pääsee omaan kotiinsa. Ensimmäiset kuukaudet omassa kotonaan koira stressaa ja stressi voi tulla esille erilaisena ongelmakäytöksenä, jota ei voi mitenkään ennakoida tarhaoloissa. Koira, joka on tarhalla ollut kiltti ja nöyrä, voi kotiutumisen stressin aikana esimerkiksi näykkäistä ihmistä. Huomioi myös, että vaikka koira olisi ollut kotikoira ennen tarhalle tuloa, Liettuassa useimmat koirat elävät ulkotiloissa ja omistajat, jotka hylkäävät koiran tarhalle, eivät tietenkään ole niitä parhaita koiranomistajia. Koiran menneisyydessä on paljon enemmän asioita, joista emme tiedä kuin asioita, joista tiedämme. Jos päädyt adoptioon muista, että kuljetusautosta voi tulla ulos täysin erilainen koira kuin mitä esittelyvideossa näkyy. Koira ei ymmärrä, että hänet on pelastettu ja hän on päässyt uuteen kotiin, koira ymmärtää vain sen, että tuttu tarha ja tutut hoitajat ovat poissa ja niin kovin moni asia hänen elämässään on muuttunut. Jätä hakemus vain, jos olet valmis työstämään erilaisia haasteita ja opettamaan koiralle uusia asioita kärsivällisesti ja ajan kanssa ymmärtäen, että hylätyn koiran rakkaus ja luottamus ei ole itsestään selvä asia, vaan luodaan kuukausien työllä.