Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tiedote Liettuan pentutehdas tilanteesta!

2.10.2020

Syyskuun alussa kerroimme teille miten Liettuassa eläinsuojeluyhdistykset pääsivät vihdoin taistelemaan pentutehtailua vastaan. Pet Rescue Finlandin edustaja Zivile osallistui mielenosoitukseen eläinten oikeuksien puolesta Vilnassa eduskuntatalon edessä. Muutoksia on alkanut tapahtua. Viranomaiset perustivat 24/7 toimivan eläinsuojeluyksikön, jonka tulee reagoida ilmoituksiin eläinrääkkäystapauksista kahden tunnin sisällä ilmoituksesta yhdessä poliisin kanssa.
Paikallinen televisio asema teki nettisivuston, jonne voi ilmoittaa pentutehtaiden sijainnista ja ilmiantaa pentutehtaita. Muutoksia eläinusuojelulakiin on otettu eduskunnan käsiteltäväksi. Viranomaiset ovat tarkistaneet yli 70 epäiltyä pentutehdasta, yli 10 vastaan on nostettu oikeusjuttu. Tehtaissa on ollut yhteensä yli 1000 koiraa ja yli 300 on tuotu huostaan eri tarhoille. Tapahtumien vyöryttyä spontaanista ja kaaottisesti, kukaan ei ole ehtinyt kerätä lopullista tilastoa koirien lukumäärästä. Nyt alkaa se vaikea työ. Jokaisen koiran kohdalla täytyy kerätä todistusaineistoa niin, että pentutehtailijat saadaan vastuuseen eläinsuojelurikkomuksista. Vaarana on se, että huonojen lakien takia kukaan ei joudu vastuuseen, tarhoille tuotuja koiria joudutaan palauttamaan pentutehtaisiin ja kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. Taistelu jatkuu.

Sinäkin voit auttaa!

8.9.20

Mielenosoituksia pentutehtailua vastaan Liettuassa.

Tarvitsemme kaikkien apua todellisten muutosten toteutumiseksi. Sadat vapaaehtoiset eläinsuojelijat ovat viikonlopun aikana jäljittäneet ja piirittäneet pentutehtaita eri puolilla Liettuaa. Yötä myöten jatkuvissa mielenosoituksissa vaaditaan viranomaisia kiinnittämään huomiota vuosia jatkuneeseen järjestäytyneeseen, rikolliseen liiketoimintaan, jossa kurjissa oloissa pidettyjen koirien pentuja myydään rotukoirina ympäri Eurooppaa.

Tämä kansalaisliike alkoi 3.9.2020, jolloin Kretingan kaupungissa eräs perhe kadotti länsiylämaanterrierinsä. Perhe alkoi etsiä koiraansa lähialueilta ja kiinnitti huomiota erään talonkellarista kuuluvaan haukuntaan. Kellarin ovi oli auki ja perhe löysi surullisen näyn, noin 18 likaisissa häkeissä asuvia rotukoiran näköisiä koiria, joista yksi oli perheen kadonnut terrieri.

Tapauksesta nousi iso kohu sosiaalisen median avulla. Vaikka eläinsuojeluyhdistykset ovat jo vuosia yrittäneet saada pentutehtailijoita vastuuseen eläinten huonosta kohtelusta, niin suurelle yleisölle ongelman laajuus tuli yllätyksenä. Viikonlopun aikana on löydetty ja pelastettu jo yli 150 koiraa Kretingan, Sirvintaksen, Marijampolen ja Tauragen alueilta löytyneistä pentutehtaista, eikä loppua näy. Mediassa julkaistut kuvat pentutehtaiden eläinten olosuhteista ovat järkyttäviä.Pimeitä latoja, ahtaita häkkejä, likaisia alustoja, avoimia haavoja, ihosairauksia, laihoja, pelokkaita koiria ilman ruokaa tai vettä. Useista pentutehtaista eläinsuojelijat ovat tehneet virallisia tarkistuspyyntöjä viranomaisille jo vuodesta 2013 lähtien tuloksetta.

Eläinsuojeluyhdistysten suurin huoli on se, että kohun laannuttua tilanne palautuu entiselleen. Lakiin on saatava eläintenpitokielto ja viranomaisten tulisi päättää eläinten huostaanotosta tehokkaammin. Eläinten laiminlyönnistä tarvitaan tiukemmat rangaistukset. Liettua on yksi Euroopan suurimpia laittomien koiranpentujen tuottajia, joten ongelma ei ole vain paikallinen.

Tarvitsemme kaikkien apua todellisten muutosten toteutumiseksi. Pyydämme nyt apua, lähetä kysely suoraan Liettuan korkeimmille viranomaisille ja kysy, mitä he aikovat tehdä laittoman pentutehtailun lopettamiseksi:
Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis: LRVkanceliarija@lrv.lt
Liettuan presidentti Gitanas Nauseda: kanceliarija@prezidentas.lt
Liettuan eduskunta: priim@lrs.lt
Liettuan ruokaviraston johtaja Darius Remeika info@vmvt.lt

Kopio viestisi asiaa hoitavalle eläinsuojeluyhdistykselle GGI: beatrice@ggi.lt

Kiittäen, Liisa Leitzinger / Pet Rescue Finland www.petrescuefin.fi

Kirjepohja

Jos et halua tehdä omaa kirjettä, voit käyttää tätä pohjaa:

Animal abuse and illegal dog breeding and sales in Lithuania
We are concerned to learn how serious and widely spread problem illegal puppy mills is in Lithuania.
We are concerned to learn about hundreds of dogs living in horrible conditions in Lithuanian puppy mills.
We are concerned that volunteer animal activists have to take action on behalf of Lithuanian government institutions, who haven't been able to stop the illegal breeding and sales of dogs in puppy mills for years.
We are concerned that for years Lithuania has been known to export illegal dogs in Europe without Lithuanian government institutions being able to interfere.
We are concerned that the animal protection laws in Lithuania are not sufficient enough to stop animal abuse and to bring people involved in animal abuse to face consequences.
We are concerned to learn that organized, criminal animal abuse in this large scale can happen inside European Union.
We urge the Lithuanian government to take action and stop illegal puppy mills from breeding and selling dogs.

We urge the Lithuanian government to take immediate action to improve the animal protection laws, co-operate with non-governmental animal protection organizations and insure that the government officials work in more efficient way to confiscate dogs living in bad conditions.

Mitä muuta sinä voit tehdä auttaaksesi?

Älä osta pentutehtailtua koiraa. Älä osta ulkomaista rotukoiraa, jolla ei ole papereita. Älä osta pentua, ellet voi nähdä millaisissa olosuhteissa pennun emokoira elää.

Miten erotat pentutehtailun ja rescuetoiminnan?
Pentutehtailijoiden tarkoitus on teettää mahdollisimman paljon pentuja ja myydä niitä. Rescuetoiminnan tarkoitus on estää ylijäämäpentujen syntymistä steriloimalla / kastroimalla koiria kohdemaassaan. Pentutehtailu jatkuu niin kauan, kuin tehtaiduille pennuille on kysyntää.