Kotiohjeet

Etusivu / Adoptio / Kotiohjeet

Toivomme, että näistä ohjeista on apua sinun ja koirasi yhteisen elämän alkutaipaleella. Lue kotiohjeet siis huolellisesti ja ota yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja!

Oman kodin valmisteleminen koiran tuloa varten

Omassa kodissa ja sisätiloissa asuminen on koiralle uusi kokemus. Valmistaudu siis siihen, että koirasi ei ole sisäsiisti. Hänellä voi olla myös eroahdistusta ja pelkoja, jotka tulevat esiin esimerkiksi tavaroiden tuhoamisena tai yrityksenä karata.

Koira ei heti ymmärrä, että hänet on pelastettu. Ainoa tuttu asia hänelle tähän mennessä on ollut vain häkki tarhalla tai ulkotiloissa ollut koirankoppi.

Laita siis matot varastoon ja arvokkaimmat esineet jonnekin turvaan. 

Meillä on ollut koira, joka kiipesi sohvan kautta lipaston päälle, repi taulut pois seiniltä ja puri kattoon reiän. Hänellä oli ilmeisesti kova kiire päästä takaisin Liettuan koiratarhalle. Tästäkin koirasta tuli lopulta maailman paras kotikoira, joten varustaudu kärsivällisyydellä ja rakkaudella ensimmäisten viikkojen mahdollisiin vaikeuksiin. 

Ujoille koirille voi hankkia turvapaikaksi pesäpedin tai tehdä häkistä hänen oman turvapaikkansa. Muistathan kuitenkin, että häkin oven tulee olla aina auki, jotta koira pääsee liikkumaan vapaasti.

Voit hankkia koiranpedin joko etukäteen tai vasta myöhemmin koiran jo kotiuduttua. Joskus entinen tarhakoira arastelee hienoa koiranpetiä ja valitsee nukkumapaikaksi kovan lattian. Jotkut koirat taas menevät sängyn alle, komeroihin, etuoven luokse tai sitten ihan suoraan sohvalle ja sängyn päälle. 

Kestää aikansa, ennen kuin pääsette koirasi kanssa yhteisymmärrykseen sopivimmasta lepopaikasta. Jos et halua koiraa sohville tai sängyille, ole ystävällisen johdonmukainen heti alusta lähtien. 

Varaudu kuitenkin myös siihen, ettei kaikki mene rescuekoiran kanssa kuten olit suunnitellut. Useimmat koiramme nukkuvat omistajiensa kanssa sängyssä – jopa niissä kodeissa, joissa näin ei todellakaan pitänyt tapahtua. 

Tarhakoirat eivät yleisesti ottaen osaa myöskään leikkiä leluilla. Heidän lapsuutensa on ollut täynnä köyhyyttä sekä rankkoja kokemuksia, eivätkä he ole oppineet leikkimisen iloa, kuten normaalit kotikoirat.

Jos haluat hankkia etukäteen koiran leluja, teet sen luultavasti enemmän itsesi, kuin koirasi iloksi. Yleensä pehmolelut ovat ensimmäisiä leluja, jotka kiinnittävät rescuekoiran huomion. Vinkulelut ja pallot voivat olla aluksi pelottavia. Luonnollisesti löytyy myös poikkeuksia. 

Koira tulee Suomeen turvavaljailla ja talutushihnalla. Voit hankkia myöhemmin kaulapanjan ja toisen talutushihnan. Fleksi ei sovi rescuekoiran ulkoilutukseen.

Koiraportti on myös hyvä hankinta. Koiraportilla voit turvallisesti rajata osan asunnosta koiran omaan käyttöön. Koira voi olla aluksi hyvin levoton, joten tilan rajaaminen voi tuoda sille turvallisemman olon. Jos mahdollista, koiraportin voi myös asentaa ulko-oven eteen niin, ettei koira pääse karkuun kun ovi avataan. Yksi yleisimmistä karkaamisista tapahtuu niin, että koira pääsee livahtamaan ulko-ovesta.

Koiraa ei saa missään nimessä yksin toiseen huoneeseen ja laittaa oven kiinni. Myös koiran pitäminen häkissä on lain mukaan kiellettyä. Koira on sosiaalinen eläin, jonka perustarpeisiin kuuluu olla ihmisen kanssa ja näköetäisyydellä omasta laumasta. 

Opettele sulkemaan kaikki ulko-ovet kunnolla, sillä tiedämme lukuisia tapauksia, joissa koira on päässyt karkuun avoinaisesta ulko-ovesta. Meiltä on löytynyt myös koiria, jotka ovat osanneet avata ovia kahvaa kääntämällä. Nämä perheet ovat siis joutuneet keksimään oviinsa vaikka minkälaisia virityksiä.

Jotkut koirat ovat myös yrittäneet hypätä ikkunasta ulos. Myös parveke voi olla vaarallinen paikka kotiutumista stressaavalle koiralle. Lasitettu tai verkotettu parveke on ehdottomasti turvallisin. 
Takapihalla tulisi olla tiivis aita ja kunnon portti. Varaudu ensimmäisten kuukausien aikana viemään koira myös takapihalle hihnassa. Jos koirasi on hyvin ujo, hän ei ehkä tule takaisin luoksesi ollessaan vapaana pihalla. Lisäksi koirat ovat neroja löytämään piha-aitojen heikot kohdat. Tutustukaa siis pihaan yhdessä turvavaljaiden ja hihnan kanssa.

Ajomatka kotiin

Jos vain mahdollista, ota toinen henkilö mukaasi hakumatkalle. Jos tulet kuitenkin yksin, muista ottaa mukaasi tukeva häkki koirallesi. Koira voi olla levoton automatkan aikana ja aiheuttaa vaaratilanteita ajomatkan aikana.

Mukavin tapa koiralle matkata kotiin, on takapenkillä omissa turvavöissä. Koiran turvavyö voi myös olla kiinnitetty valjaisiin ja koira voi istua rauhoittavasti puhuvan ihmisen sylissä.

Turvallisin tapa koiralle matkata kotiin on sopiva kuljetushäkki tai -koppa, joka on kiinnitetty auton koosta riippuen joko auton takaosaan tai takapenkille turvavöiden avulla. 

Isomman koiran kohdalla auton takaosa erotettuna koirakalterilla toimii myös hyvin. Muista vain, että auton takaluukun oven avatessa koira voi rynnätä vauhdilla ulos. Kannattaa siis jättää talutushihna kiinni valjaisiin matkan ajaksi, jotta saat paremmin koirasta kiinni ovea avatessa. Tosin tämä ohje toimii vain, jos koira ei matkan aikana pureskele hihnaa palasiksi. Varaudu siis tähänkin. 

Muista myös, että suurin osa tarhakoirista ei ole tottunut automatkoihin. Ota mukaan myös pyyheliinoja sekä paperia, jos koirasi voi matkalla pahoin tai kuolaa runsaasti.

Osa koirista on matkan aikana ihan hiljaa, osa taas levottomia ja yrittää liikkua ympäriinsä. Ole siis erityisen varovainen, kun avaat auton oven. Moni koira haluaa rynnätä ulos autosta ja karkaamisen vaara on suuri. 

On suositeltavaa, että et ota perheen toista koiraa mukaan hakumatkalle. Anna koirien tutustua toisiinsa vasta matkan jälkeen. Tämän tulisi tapahtua kotisi lähellä, puolueettomalla alueella.

Kotimatkan pituudesta riippuen yritä olla pysähtymättä matkan varrella tai pysähdy vain rauhallisella alueella kauempana tiestä. Koira voi olla niin hämmentynyt matkasta, ettei uskalla tehdä tarpeitaan matkan varrelle. 

Kotioloissa koiraa kannattaa totuttaa autoajeluihin niin, että otat koiran mukaan lyhyille matkoille kivoihin paikkoihin. Kun koira pääsee heti perillä ulkoilemaan, jää hänelle näin hyviä kokemuksia automatkoista.

Ensimmäiset päivät

Edessäsi on luultavasti koko kotiutumisprosessin samalla rankimmat, vaarallisimmat, ihanimmat ja mielenkiintoisimmat päivät. Meillä yhdistyksen jäsenillä on myös vaikeuksia nukkua koirakuljetuksien jälkeisinä päivinä, sillä jännitämme koiriemme kotiutumista. Toisinaan uusi koiranomistaja on soittanut meille itkuisena jo heti seuraavana päivänä, kun uusi perheenjäsen on kulkenut koko yön vinkuen ympäri taloa. Joskus koira on taas päässyt karkuun etuovesta jo heti ensimmäisenä päivänä. Ja toisinaan koira on majoittunut sohvan taakse muristen ja yrittäen purra. Koira saattaa myös haukkua jokaikiselle äänelle, joka asunnossa kuuluu.

Ihan ensimmäinen neuvomme on, että anna koiran olla rauhassa. Älä kutsu serkunkaimoja kylään, älä opeta koiraa istumaan, antamaan tassua tai kierimään taaksepäin volttia. Älä ota nameja, luita, leluja tai ruokaa pois koiran nenän alta. Älä myöskään koske koiraa odottamattomasti paikkoihin, joihin koiraa ei ole ehkä ikinä ennen koskettu. Koirien kynnet leikataan ennen matkaa ja useimmat koirat myös pestään. Tämä tehdään sen takia, että sinun ei tarvitsisi heti stressata koiraasi kauneustoimenpiteillä uudessa paikassa.

Älä hermostu jos koira on hermostunut. Meille nykyajan ihmisille on todella vaikeaa elää ilman päämäärää, ilman tuloksia, ilman täydellisyyttä. Nyt on aika oppia. 

Ujon koiran kanssa valmistaudu siihen, että ulosmeno ja lenkkeily onnistuu ehkä vasta parin kuukauden kuluttua. Koira saattaa vain nököttää sohvan alla, joten antakaa hänen tehdä niin. Koira tulee ulos sieltä ollessaan valmis ja pääsette aikanaan myös lenkille. Mutta ette juuri nyt. Ota kirjahyllyssä pölyttynyt kirja ja istu koiran viereen lukemaan. Herkulliset makkaranpalat taskussa auttavat myös vakuuttamaan koiraa siitä, että et ole vaarallinen mörkö.

Jos koira murisee vieraille ja yrittää purra heitä, on koira todella peloissaan. Koira ei siis ole paha, vaan murina on koiran tapa ilmaista pelkonsa. Miten muutenkaan koira voisi ilmaista pelkoaan? Usko siis koiraasi ja pidä vieraat ihmiset loitolla. Mitä todennäköisemmin tilanne on jo muutaman kuukauden kuluttua paljon parempi.

Myös portaat, hissit ja ovet ovat koiralle pelottavia paikkoja. Varaudu opastamaan koiraasi kärsivällisesti ja nameilla kannustaen. Pienen koiran voi aluksi kantaa pelottavien paikkojen ohi. Isomman koiran kohdalla saat käyttää enemmän mielikuvitusta. Mutta usko pois, kyllä ne kaikki ovat ennemmin tai myöhemmin kiivenneet portaat ylös. Varo kuitenkin, ettei koira saa paniikkia ja ala peruuttaa ja pääse karkuun. 

Koira saattaa myös seurata sinua kodissanne ihan joka paikkaan. Olisi hyvä, jos sinulla olisi ensimmäisten päivien aikana aikaa rauhoittua sohvalle, jotta koira saisi levättyä. Ensimmäinen iso voitto koiran kotiutumisessa on se, kun koira vihdoin vaipuu syvään uneen, eikä reagoi jokaiseen liikkeeseesi. Koira saattaa uskaltaa jopa kellahtaa selälleen nukkumaan,  osoittaen samalla täydellistä luottamusta ympäristöönsä.

Koiran stressi voi myös ilmetä “omituisena” käyttäytymisenä. Läähättäminen, jano, virtsaaminen ja pakkomielteiset liikkeet ovat vain osa käytöstä, joka liittyy stressiin. Ylienergisyys, loputon riehuminen ja leikkiminen voivat myös olla stressin oireita.

Usein koira ei myöskään tee tarpeitaan moneen päivään kotiutumisen jälkeen ja tämä usein huolestuttaa perheitä. Kyseessä on kuitenkin normaali ja yleinen matkastressiin liittyvä asia.

Koiran pesu

Koirat pyritään pesemään ennen Suomeen tuloa, mutta aina se ei onnistu. Etenkin maaseudulta tulevia koiria ei ole aina mahdollista pestä, sillä Mazas Draugasilta löytyy vain ulkotilat.

Penkta Kojan sekä Linksmosios Pedutesin koirat pyritään pesemään, mutta joskus tarhoilla on ongelmia lämpimän veden kanssa. Varaudu siis vastaanottamaan koira, joka haisee saapuessaan pahalta.

Koiran voi pestä ensimmäisten päivien aikana. Toimenpide voi olla koiralle uusi ja pelottava, mutta mielestämme pesu menee siinä samassa kaiken muun uuden ohessa. Koiralle tulee myös parempi olo, kun sen turkki on puhdas.

Laita ennen pesua sekä shampoo, että pyyheliinat käden ulottuville ja pidä pesutilat suljettuina. Pese koira mahdollisimman nopeasti varmoin, mutta pehmein ottein. 

Turkissa saattaa olla isoja karvapalloja, etenkin korvien takana. Ne kannattaa leikata pois. Muuten turkin harjaamisen voi jättää myöhemmäksi. Katso ensin miten koira reagoi harjaamiseen. Jos toimenpide on hänelle epämukava, totuttele koira harjaamiseen vähitellen ja vain lyhyitä aikoja kerrallaan.

Yleensä koiralla on kova karvanlähtö koko ensimmäisen vuoden ajan. Se saattaa liittyä siihen, että koira on tottunut ennen asumaan ulkotiloissa ja sisätiloihin muuttaminen laukaisee karvanlähdön.

Kynsien leikkaaminen

Moni omistaja tiedustelee meiltä kynsien leikkaamisesta. Koirien kynnet ja kynnen ydin ovat usein päässeet kasvamaan liian pitkiksi. Koirat eivät ole myöskään tottuneet hoitotoimenpiteisiin ja erityisesti kynsien leikkaaminen voi olla haastavaa. Tarhalla koirien kynnet leikataan steriloinnin / kastroinnin yhteydessä silloin kun koira on narkoosissa. Sen jälkeen niitä leikataan vähän kerrassaan vain eläinlääkärikäyntien yhteydessä.

Koska toimenpide on koiralle stressaava, jätä koiran kynsien leikkaaminen myöhemmäksi. Koira on elänyt koko elämänsä pitkillä kynsillä, joten pari viikkoa sinne tai tänne ei ole iso juttu. 

Kynsien leikkaamiseen totuttelu pitää aloittaa siitä, että koira antaa sinun ensin koskea jalkoihinsa. Koiran kotiutuessa silitä koiran jalkoja sekä kynsiä ja totuta koira kosketukseesi. Tee tämä kuitenkin vasta silloin, kun koira on rentoutuneessa tilassa. Vasta sen jälkeen voit yrittää leikata kynsiä, mutta vain yksi kynsi kerrallaan namipalojen kera. Moni perhe myös ulkoistaa kynsienleikkuun eläinlääkärille tai kynsienleikkauspalveluita tarjoaville yrityksille.

Ruokinta

Tarhalla koira on saanut hyvälaatuista koiran kuivamuonaa kerran päivässä. Kuivamuonan merkki vaihtelee, koska tarhat saavat ruokaa lahjoituksina eri tahoilta. Koirille siis sekoitetaan ruokakuppiin eri merkkisiä kuivamuonia. Ruoan merkillä ei siis ole merkitystä, mutta laadulla on. 

Tarhat syöttävät koirille ainoastaan “super premium”-tasoista ruokaa. Yleisiä ruokamerkkejä ovat Britt ja Josera. Koiran häkkien siivoaminen vie ison osan tarhatyöntekijöiden työpäivästä, joten koirien vatsaongelmia yritetään välttää kaikin mahdollisin tavoin. Koirille ei siis varmuuden vuoksi anneta pahemmin herkkuja, eikä ruokaa vaihdella.

Jos koirallasi on ollut erikoisruokavalio tarhalla, niin ilmoitamme siitä jo varausvaiheessa. Enemmän tietoa löytyy kuljetusviikolla lähetettävästä koiran terveyskortista. 

Ennen tarhalle tuloa koiran ravintona on usein ollut ihmisen ruuan tähteitä, leipää, perunaa ja jopa jauhoja. 

Vältä ensimmäisten viikkojen aikana isoja vaihteluja koiran aikaisempaan ruokintaan verrattuna. Vaikka koiran ruokahalu saattaisi alkuun kadota, vältä liiallisia nameja ja koiralle tuntemattomia ravintorikkaita purkki- ja herkkuruokia. Jos koiralle annetaan juustoja sekä makkaranpaloja, se jättää aivan varmasti kuivamuonan syömättä. Voit toki tehdä muutoksia koiran ruokavalioon, mutta tee niitä vähitellen. Muista myös pitää raikasta vettä tarjolla koko ajan. 

Ripuli on kovin yleistä ensimmäisten päivien aikana. Koiran vatsa menee alussa sekaisin jo pelkästä muuttostressistä. Monesti koiralla on ollut hyvä vatsa tarhalla tai kotihoidossa, mutta muutto toiseen maahan ja uuteen perheeseen laukaisee ripulin. Joskus ripuli saattaa kestää jopa useita kuukausia. Joillekin koirille on tullut paha suolistotulehdus, jossa koira ulostaa verta ja hoidoksi tarvitaan antibiootteja. Ota heti yhteyttä omaan eläinlääkäriisi, jos koiran vatsaongelmat pitkittyvät tai vaikeutuvat. 

Yksi suositeltava ja vatsaa rauhoittava ruoka on tumman keitetyn riisin, maustamattoman kypsennetyn kanan sekä raejuuston sekoitus. Myös viili, piimä ja muut hapanmaitotuotteet rauhoittavat usein vatsaa. Pieniin ripulioireisiin auttaa usein ruuan joukkoon sekoitettava maitohappobakteeri (esim. apteekista saatava Aptus) ja pahempaan ripuliin esimerkiksi Canikur.

Ulkoilu

Alkuun koiralle riittää ihan nopeat pissakäynnit ihan kodin lähettyvillä. Kun koira on valmis, voi reviiriä laajentaa. Koiran lihaksisto ei ole tarhaoloajen jälkeen välttämättä kovin hyvässä kunnossa, joten pitkät lenkit voivat alkuun olla liian raskaita.

Koira voi vaikuttaa alkuun ylienergiseltä ja näyttää jaksavan juosta vaikka kuinka. Tämä voi kuitenkin olla myös stressin merkki ja aiheuttaa liian innostuksen tuloksena kipeitä lihaksia. Myös stressin taso voi kasvaa, sillä koiran energiatasot eivät pääse laskemaan. Toisaalta moni koira myös rauhoittuu, kun pääsee ulos nuuskimaan uusia tuoksuja  ja käyttämään nenäänsä. 

Käytä koiralla aina alussa sekä valjaita, pantaa sekä kahta hihnaa maksimoidaksesi turvallisuuden (kts. erimerkkikuva). Olemme saaneet myös hyviä kokemuksia siitä, että yksi remmi on ollut kiinni ulkoiluttajan vyötärössä (juoksuhihna sekä juoksuvyö). Varusteiden on hyvä olla tukevat, hyvin istuvat ja alkuun normaalia tiukemmalla.

Vaikka fleksi on suosittu ja mukava talutushihna, on se uudelle rescuekoiralle vaarallinen. Usein fleksi tipahtaa kädestä vahingossa ja silloin koiran takana pomppiva mötikkä saa koiran juoksemaan kovaa karkuun. Käytä siis vahvoja, noin kaksi metriä pitkiä talutushihnoja, joiden rannelenkit ovat kiinteät ja saat niistä ulkoillessa tukevan otteen. Pidä lenkki aina ranteesi ympärillä.

Kaikki kauttamme tulevat koirat saavat mukaansa Design Dog turvavaljaat eli jarruvaljaat, joita koira voi käyttää koko elämänsä ajan. Vaikka jarruvaljaat tuntuisivat epämukavilta, käytä niitä vähintään puolen vuoden ajan. Älä kiirehdi eroon turvavaljaista, koska turvavaljaat ovat ainoat valjaat joista koira ei pääse irti peruuttaessaan.

Jarruvaljaat soveltuvat kaikille koirille, mutta ovat todella hyvät erityisesti juuri rescueille. Ne varmistavat turvallisemman ulkoilun jarrupalansa ansiosta.
Valjaat ovat siis yhdistelmä Y-valjaasta ja jarrupalasta. Jarrupalan tulee asettua kylkiluiden taakse sen verran tiukalle, että se ei pääse liukumaan kylkiluiden päälle. Jarrupala ei päästä koiraa peruuttamaan valjaiden läpi pelästyessään, koska kylkiluut ottavat vastaan. Jarruvaljaissamme on myös heijastinnauhat, joten ne tuovat lisänäkyvyyttä myös talvikaudella.


Vaikka koira tuntisi olonsa myöhemmin jo turvalliseksi ulkoillessaan perheensä kanssa, on uuden ja pelottavan tilanteen kohtaaminen aina mahdollista. Karkaamisriski on siis aina olemassa, joten ulkoilethan mahdollisimman turvallisesti ja pidät varusteet sopivan tiukalla.

Karkaamisriski

Karkaamisriski on suurin ensimmäisen kuukauden aikana. Yleensä karkaaminen sattuu juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Yleisimmät syyt koiran karkaamiseet ovat: remmi tippuu vahingossa kädestä, koira pääsee karkaamaan kun ulko-ovi avataan, ulko-ovi on saattanut jäädä vahingossa auki, valjaat on kiinnitetty huolimattomasti, koira pelästyy ja pääsee irti valjaista.

Ole siis varovainen liikkuessasi ulko-ovista, usein koiraa pelottaa mennä sisätiloihin ja se saattaa peruuttaa sekä karata. Ole myös erityisen varovainen liikenteessä ja aina kun koira vaikuttaa jännittyneeltä.

Suosittelemme lisäksi asentamaan ulko-oven eteen portin, ettei koira pääse itsenäisesti lähelle ulko-ovea. Neuvomme myös käyttämään koiralla pantaa, jarruvaljaita sekä kahta hihnaa.

Älä anna lasten tai vieraiden ihmisten ulkoiluttaa koiraa. Älä myöskään pidä koiraa vapaana edes omalla pihallasi, ennen kuin huomaat koiran kotiutuneen kunnolla. Tähän menee helposti kuukausia. 

Karkaamisriski pysyy suurena jopa koko ensimmäisen vuoden ajan, sillä koiran kotiutuminen vie aina enemmän aikaa kuin itse luulemme. Mitä ujompi koira, sitä pidempään myös riski karkaamisen on olemassa. Jotkut koirat ovat lisäksi varsinaisia neroja, mitä tulee ovien avaamiseen ja valjaista vapautumiseen. Ole siis valppaana.
Äärimmäisen hyvä apua koiran turvallisuudessa on pakannuslaite, minkä voi kiinnittää pantaan tai valjaisiin. Pystyt realiajassa seuraamaan missä koirasi kulkee. Tutustu paikannuslaitteeseen.

Mikäli koira kuitenkin onnistuu karkaamaan, ilmoita asiasta naapureille, laita kuvallisia ilmoituksia lähipiiriin, ota yhteyttä yhdistykseen, paikalliseen löytöeläintaloon sekä etsijäkoiriin www.etsijakoiraliitto.fi

Tee oman alueesi karkureiden Facebook-ryhmään kuvallinen ilmoitus – ILMAN KOIRAN NIMEÄ. Kerro myös, ettei koiraa saa jahdata. Näköhavainnoista kannattaa ilmoittaa soittamalla.

Koiran karkaaminen on ikävä asia, mutta älä pelkää kertoa yhdistykselle tapahtuneesta. Tarvitset kaiken mahdollisen tuen karkurin etsimiseksi. Yhdistyksenä emme tuomitse, vaan haluamme tukea ja auttaa niinä vaikeinakin hetkinä.

Tässä tärkeimmät ohjeet koiran karkaamisen hetkelle Etsijäkoiraliiton sivuilta:

  • Soita Etsijäkoiraliiton neuvontaan: 040 724 8614. Saat tarkat ohjeet. 
  • Anna puhelimen hälyttää pitkään, mutta jos emme voi vastata, käynnistä ensiaputoiminnot:
    • Rauhoita tilanne. Älkää juosko ympäriinsä lemmikin nimeä huudellen.
    • Omistaja tai omistajan hajua (esim. vaate) jää katoamispaikalle
    • Katoamispaikalla tai kotona (jos se ei ole vaarallisten tienylitysten päässä) grillatkaa tai jättäkää muuta tuoksuvaa ruokaa
    • Kotiin tai muuhun turvalliseen paikkaan vedetään hajujälkiä: laita esimerkiksi sukkahousuihin haisevaa kosteaa ruokaa, esim. tonnikalaa, ja vedä sitä turvalliseen houkuttelupaikkaan
    • Yritä saada joku muu laittamaan katoamisilmoituksia eLassi-, ja Karkurit-nettipalstoille sekä soittamaan paikallisiin löytöeläintaloihin. Näin voit itse jäädä paikalle. Tai jos et saa, tee tätä rauhassa, kun odotat katoamispaikalla. Älä mainitse lemmikin nimeä, ja anna siitä tarkat tuntomerkit (ei esim. vain rotua)

Mikrosiru

Koiran mikrosiru on rekisteröity toimestamme Koirarekisteriin.
Saat omistajanvaihdosta varmenteen palveluun meiltä noin kahden viikon aikana luovutuksesta, minkä avulla teet omistajan vaihdon omiin nimiisi.

Pidäthän yhteystietosi aina ajan tasalla! 

Oma hyvinvointisi

Olet odottanut uutta koiraasi innolla ja pitkän aikaa. Joskus koira voi kuitenkin tuntua haasteiden keskellä  pettymykseltä. Et enää usko, että voisit olla hyvä koiranomistaja, sillä koiraan ei tunnu syntyvän kontaktia.

Lisäksi koira tuntuu vaativan kaiken huomiosi sekä aikasi ja koira ärsyttää sinua. Tunnet mahdollisesti jopa tehneesi ison virheen. Sinuun on kuitenkin iskenyt “baby blues”, eli uusia vanhempia kohtaava alakulo. 

Tunnista ja hyväksy kaikki negatiiviset tunteesi. Kerro niistä läheisille tai yhdistykselle. Usko siihen, että aika ja kärsivällisyys auttavat sinua pääsemään yli negatiivisista tunteista ja ajan kanssa alat nauttia koiran hoitamisesta. 

Muistuta itseäsi, miksi halusit juuri rescuekoiran. Lähde koirasi kanssa rentouttavalle luontoretkelle ja nauti yhteisestä ajasta – älä suorita. Niin sinä kuin koirasikin tarvitsette paljon aikaa ja kärsivällisyyttä tässä uudessa tilanteessa.

Kaupunkiympäristö ja muut stressitekijät

Kaupungin äänet ja kiireisyys on varmasti uusi ja stressaava ympäristö tarhakoiralle. Älä anna periksi ensimmäisen kuukauden aikana. Jos sinulla on mahdollisuus, vie koirasi kävelylle rauhallisiin puistoihin ja anna koiralle sekä itsellesi onnistumisen tunteita. Pyydä apuun kaupunkielämään tottunut koira, jonka käytöksestä oma koirasi voi ottaa tukea. 

Remmirähjäys on ehkä yleisin ongelma kotiutumisen aikana. Jos katselet ympärilläsi käveleviä koiranulkoiluttajia, huomaat, että remmirähjäys on kovin yleistä. Se ei siis ole pelkästään rescueiden ongelma.

Tästä aiheesta on runsaasti kirjoituksia ja kokemuksia erilaisilla koirien käytössivustoilla. Tutustu asiaan etukäteen ja aloita muiden koirien oikeaoppinen ohittaminen ensimmäisistä päivistä lähtien. Remmirähjäyksen ei pitäisi olla syy koirasta luopumiseen. 

Ohita polkupyörät sekä muut ihmiset varovaisesti. On todella ikävää, jos koira pääsee näykkäisemään polkupyöräilijää nilkasta tai rähjäämään naapurin tädille. Muriseminen, haukkuminen ja pureminen on koiralle luonnollista käyttäytymistä pelottavissa tilanteissa, mutta ei kovinkaan hyväksyttävää ihmisyhteisöissä. Tarkkaile siis koiran eleitä ja ennakoi tilanteita. Näin voit välttää koiraa joutumasta niin pelottavaan tilanteeseen, että se kokisi tarpeelliseksi purra.

Eroahdistus

Päivittäiset rutiinit luovat koiralle turvallisuuden tunnetta. Kun koira tottuu tiettyyn päivärytmiin, se tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Hylätty koira kärsii monesti eroahdistuksesta, joten yksinoloharjoitukset tulee aloittaa heti ensimmäisinä päivinä. 

Kokeilkaa aluksi vain pieniä yksinoloja kerrallaan ja pidentäkää aikaa pikkuhiljaa. Mene aluksi yksin vessaan ja sitten pariksi minuutiksi ulos ulko-ovesta. Aluksi on hyvä jättää koira yksin jäädessä pienempään tilaan. Tämä luo koiralle turvallisuuden tunnetta ja estää myös isommat mahdolliset vahingonteot. 

Voit myös valmistautua etukäteen miettimällä, mihin saisit asunnossasi esimerkiksi koiraportin. Koiran tilan rajoittaminen ei tarkoita koiran sulkemista yhteen huoneeseen.

Muista lisäksi varautua siihen, että koirasi haukkuu, ulvoo ja tuhoaa paikkoja, kun jätät sen yksin työpäivän ajaksi. Eroahdistus ei saisi tulla sinulle ikävänä yllätyksenä tai olla syynä koirasta luopumiseen. 

Eroahdistus saattaa kestää jopa vuoden tai kaksi, mutta tilanne paranee kyllä. Sovi avusta ystäväsi kanssa, tee kotitöitä tai lyhennettyä työpäivää. Voit myös ottaa lomaa koiran kotiutumisen ajaksi sekä selvittää lähimmän koirien päivähoitopaikan. Ratkaisuja tähän ongelmaan on monia ja harjoittelu pienin askelin tuottaa tulosta.

Käynti eläinlääkärillä

Vie koirasi Suomessa eläinlääkärin perustarkastukseen ensimmäisen kuukauden aikana. Etsi jo valmiiksi hyvä, rescuemyönteinen eläinlääkäri, sillä se ei ikävä kyllä ole itsestäänselvyys. Jotkut eläinlääkärit eivät luota ulkomailla tehtyjen rokotusten aitouteen tai alkavat pelotella sinua rescuekoiran omistamiseen liittyvistä riskeistä. Hyviä vinkkejä rescuemyönteisistä eläinlääkäreistä saat Facebookin sivulta Rescue-ystävälliset eläinlääkärit.  

Ota mukaan koiran EU-passi sekä Pet Rescue Finlandin koiran tietopaketti. Koiran tietopaketti on yhdistyksemme laatima muistio, josta näkyy kätevästi yhdessä asiakirjassa koiralle tehdyt testit, rokotukset, ohjeita myöhemmin tehtävistä tutkimuksista, sekä tiedossa oleva lyhennelmä koiran alkuperästä. Saat koiran tietopaketin sähköisesti viimeistään muutama viikko kotiutumisesta. 

Muista, että terve eläin on yhteistyön tulos ja Suomeen tuotujen koirien terveydestä tulee huolehtia vastuullisesti. Lisää koiran terveyteen liittyviä ohjeita on koiran tietopaketissa.

Ongelmatilanteet

Koirakouluttajan kannattaa etsiä valmiiksi jo ennen koiran tuloa. Mitä aikaisemmin olet yhteydessä ammattilaiseen, sitä nopeammin pääset ratkomaan esille tulevia käytösongelmia. Monet perheemme ovat saaneet apua ja koulutusvinkkejä  ihan vain yhden tapaamisen kautta. Usein koiran ongelmien takana on stressi, kivut tai omistajan oma epävarmuus. 

Rescuemyönteisiä kouluttajia voi kysyä Facebookista sivulta Rescuekoirien käyttäytyminen ja koulutus. Sieltä löytyy myös paljon tietoa ja apua rescuen kanssa elämiseen. Muista, että vain positiivisen vahvistamiseen pohjautuva koulutustapa on oikea ja hyväksyttävä.

Yleisimmät käytöshaasteet rescuekoiran kanssa ovat sisäsiisteys, eroahdistus, remmirähjäys, resurssiaggressio, vahtiminen, haukkumiset uusille ihmisille sekä ongelmat kodin muiden eläinten kanssa. Ota jo etukäteen selvää näistä haasteista ja erilaisista tavoista kouluttaa ja opastaa koiraa positiivisin keinoin. Internetistä löytyy paljon kirjoituksia sekä sivustoja koiran kouluttamiseksi.

Keskustele koiran kotiutumiseen ja kouluttamiseen liittyvistä asioista koko perheen kanssa. Joskus koira saattaa takertua ja kiintyä yhteen perheenjäseneen. Puhukaa siis asioista jo etukäteen, jotta kaikilla perheenjäsenillä olisi kärsivällisyyttä ja rakkautta opastaa koiraa sen ensimmäisen vuoden aikana. Koira ei osaa kostaa, kiukutella tai syrjiä perheenjäseniä. Koira haluaa vain tuntea olonsa turvalliseksi ja tarvitsee aikaa.

Yhdistyksen tuki

Suosittelemme aina ottamaan yhteyttä yhdistykseen. Kaikkeen emme voi varautua etukäteen. Jokaisen koiran kotiutumisessa on se vaara, että asiat eivät suju miten toivoisimme. Älä siis pelkää ottaa yhteyttä meihin.

Emme ole koirankouluttajia, mutta tarjoamme myötätuntoa ja käytännön vinkkejä. Meille on myös todella tärkeä kuulla huonojakin uutisia, koska samalla kartutamme omaa tietotaitoamme ja osaamme toivottavasti neuvoa uusia adoptioperheitä paremmin. 

Elämässä myös sattuu ja tapahtuu, joten ethän pelkää kertoa meille, jos et pystykään pitämään huolta koirastasi. Me autamme sinua. Meille on tärkeää tietää mitä koirillemme kuuluu ja missä koiramme asuvat. Etsimme siis mahdollisuuksien mukaan koiralle uuden kodin. 

Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että järjestöllämme ei ole useita kotihoitopaikkoja, joihin koira voitaisiin sijoittaa kiireisesti ongelmien ilmaantuessa. Varaudu mahdollisiin ongelmiin etukäteen ja mieti tukiverkostoa. 

Ilmoita yhdistykselle myös uutisia koirasi terveydentilasta tai suomalaisen eläinlääkärisi havainnoista. Kerro, jos koirasi pääsee karkaamaan.

Ilmoita yhdistykselle lisäksi eläimen menehtymisestä. Koiran eutanasia joko terveyden tai käytösongelmien vuoksi on koiran omistajan vastuu ja oikeus. Yhdistyksenä emme ole tuomitsemassa. Tilanne on vaikea kenelle tahansa koiraansa rakastavalle omistajalle, joten luotamme omistajan ja koiraa hoitavan eläinlääkärin näkemykseen asiasta. Tarjoamme tukea jos sitä tarvitaan. Kerro meille siis ongelmista ja kysy rohkeasti neuvoja – me arvostamme sitä.

Muista kuitenkin, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Toivottavasti et ota meihin yhteyttä vihaisena tai syyttävänä sitten kun vaikeudet alkavat tai koirastasi löytyy yllättäviä terveysongelmia. Toimintamme kulmakivi on auttaa eläimiä, mutta eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu vaikka mitä. Yksikään vastuullinen rescueyhdistys ei toimi tarkoituksenaan huijata adoptioperheitä. Olemme tässä yhdessä toimimassa sen vuoksi, että koirilla olisi mahdollisuus onnelliseen ja terveeseen elämään.

Hyödyllistä lukemista

https://rescuedoglucky.blogspot.com/2020/12/10-oivallusta-joiden-ymmartaminen-olisi.html?fbclid=IwAR2r5_UZPqPFG2eDOPXLKaruwf55JceWcGwAo_W5nJYZfX6dR_DqP7TKj14

Suosittelemme tämän kurssin hankkimista, jokaiselle uudelle rescuen omistajlle.
https://www.koiruuksienklubi.fi/kurssi/kulkurista-kotikoiraksi/

Muuta hyödyllistä tietoa ja köytöskoulutuksia.
https://www.koiruuksienklubi.fi/

Suljettu Facebook-sivusto ”Pet Rescue Finland Perhe”

Meillä on Facebookissa kaikille kauttamme tulleille lemmikeille oma suljettu “Perhe” -sivu, johon voi laittaa koiran terveisiä ja seurata, mitä muut järjestömme kautta adoptoidut koirat puuhaavat. Sivustolla saa myös kysyä kaikkea koiran hoitoon, terveyteen ja käyttäytymiseen liittyviä asioita. Muut antavat mielellään vinkkejä sekä vertaistukea. “Perhe” -sivuilla on tällä hetkellä jo yli 1000 jäsentä. 

Luethan ensin sivun tiedostosta tai oikean laidan “kuvaus”-kohdasta säännöt. Mukaan liittyminen vaatii liittymispyynnön ja sen yhteydessä olevaan kysymykseen vastaamisen. 

“Pet Rescue Finland Perhe”- sivustoille ovat tervetulleita koiran omistajat sekä heidän perheenjäsenensä. Ryhmässä on myös tarhojen vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Jos kutsut mukaan perheenjäseniä, pyydä kaikkia tekemään liittymispyyntö ja vastaamaan sen yhteydessä olevaan kysymykseen. Jos ryhmään haluava henkilö ei vastaa kysymykseen, poistamme henkilön liittymispyynnön. 

https://www.facebook.com/groups/PetRescueFinlandPerhe/

Sosiaalinen media

Jakaessanne koiranne kuvaa ja uutisia sosiaalisessa mediassa (Instagram, Facebook) niin käyttäkää #petrescuefinland ja sen lisäksi vielä paikallisen tarhan tietoja, mistä tarhalta koiranne on tullut. Nämä ovat siis:
#mazasdraugas tai #penktakoja tai #linksmosiospedutes tai #tautmilesprieglaudele

Yhteistyötarhamme jakavat mielellään Suomeen lähteneiden koirien kuulumisia omilla sivuillaan. Tämä on osa valistustyötä. Paikallisille on hyvä nähdä, miten koirat elävät Suomessa ja ottaa siitä esimerkkiä.

Miten voin auttaa?

Kiitos kun adoptoit tarhalle hylätyn koiran. Voit toki adoptoida toisenkin. Voit auttaa myös näin: 

  • Liittymällä jäseneksemme yksityishenkilönä tai yrityksenä.
  • Lahjoittamalla tarvikkeita tai koiranruokaa.
  • Lahjoittamalla rahaa kohdennettuihin keräyksiimme tai liittymällä kuukausilahjoittajaksi.
  • Olemalla aktiivisesti mukana toiminnassamme ja jakamalla postauksiamme.

Lisätietoja avustustavoista on Lahjoita-sivulla.