Sterilointi

Rescuekoiran sterilointi

Liettuan maaseudulla syntyy edelleen valitettavan paljon vahinkopentuja. Koiria ei steriloida joko tietämättömyydestä, tai varojen puutteesta. Perheet eivät tiedä mitä tekevät pennuille, joten he lahjoittavat niitä ympäriinsä. Se taas johtaa uusien pentujen kierteeseen, sillä jokainen steriloimaton tyttökoira synnyttää pian uusia vahinkopentuja.

Miksi?

Osa perheistä tuhoaa pentueita erittäin julmilla tavoilla. Onneksi tämä perinne on kuitenkin jo muuttumassa ja tappamisen sijaan he ottavat yhteyttä koiratarhoille.
Tarhat ottavat pennut, ja usein myös äitikoirat, huostaansa.
He huolehtivat lisäksi siitä, että äitikoirat steriloidaan. Muutoin vahinkopentujen kierrettä ei saataisi koskaan loppumaan.
Yhteistyötarhoillamme on jatkuvasti hoidettavana noin 30-50 pentuetta.

Maaseudun koirien steriloinnit sekä kastroinnit ovat ainoa eettinen keino vähentää vahinkopentuja – ja sitä kautta myös hylättyjen koirien määrää.

Työtä on jatkettava johdonmukaisesti vuosi toisensa jälkeen, kunnes hylättyjen koirien määrä saataisiin kuriin ja jokainen koiranpentu voisi syntyä toivottuna.

Projektit

Sterilointiprojektimme sai hyvän alun vuonna 2019, jolloin teimme ensimmäisen kahden päivän sterilointiprojektimme Pasvalyksen kylässä, Liettuan ja Latvian rajalla. Tuolloin leikattiin yhteensä 140 eläintä. Tuota projektia edelsi vuoden periksiantamaton työ, jotta saimme järjestettyä tarvittavat tilat sekä luvat.

Tarkoituksemme on järjestää projekteja säännöllisesti, koska kysyntä niille on suurta ja avuntarve iso.

Vuonna 2021 ruotsalainen Baltic Animal Care oli mukana rahoittamassa projekteja.

AikaPaikkaSteriloitujen määrä
2019Pasvalys, Liettua140
2020Pasvalys, Liettua153
2021Žeimelis, Liettua140
2021Radviliškis, Liettua100
2022Zeimelis, Liettua145
2022Pusalotas, Liettua116

Olemme saaneet koottua todella toimivan tiimin projektien järjestämiseksi, joten tavoitteenamme on toteuttaa vuosittain 3-4 sterilointiprojektia Liettuan maaseutukohteissa.

Työn tuloksia

Iloksemme olemme huomanneet, että maaseudun perheiden suhtautuminen sterilointiin on muuttunut. Ensimmäisenä vuonna saimme jakaa paljon tietoa steriloinnin hyödyistä ja murtaa myyttejä sen vahingollisuudesta. Nykyään ihmiset ovat jo kyllästyneet vahinkopentuihin ja haluavat steriloida koiransa. Nyt esteenä on enää raha ja pitkät etäisyydet eläinklinikoille. 100 kilometrin matka ilman autoa voi olla monelle vanhukselle ylitsepääsemätön. 

Onneksi projektimme ovat saaneet paljon näkyvyyttä paikallisessa mediassa ja ihmiset ovat aktivoituneet pyytämään meitä moniin eri kyliin toteuttamaan sterilointeja. Uskomme vahvasti, että olemme seuraavien vuosien aikana osa isoa muutosta. Vielä jonain päivänä me pääsemme todistamaan sitä tilannetta, jossa jokainen koira todella syntyy odotettuna lemmikkinä.

Lahjoita

Haluaisitko sinäkin tulla mukaan tekemään tärkeää eläinsuojelutyötä? Sinun avullasi voimme mahdollistaa jokaiselle koiralle ja kissalle elämän ilman jatkuvaa synnyttämistä.