Toiminta

Pet Rescue Finland ry on vuonna 2016 toimintansa aloittanut eläinsuojeluyhdistys, joka auttaa kodittomia koiria Liettuassa.

Pet Rescue Finlandin toiminnan tarkoitus on etsiä kodittomille liettualaiskoirille koteja Suomesta sekä järjestää Liettuan maaseudulla sterilointiprojekteja. Viemme tarhoille myös kuukausittain ruokaa, sekä tarvikkeita ja autamme niiden eläinlääkärikuluissa sekä peruskunnostuksissa. Järjestämme myös koiriemme adoptioperheille erilaisia tapahtumia ympäri Suomea.

Vain pitkäjänteinen työ tuottaa tuloksia

Pitkäjänteinen työ yhteistyötarhojemme kanssa on tärkeää. Kutsumme tarhojen liettualaisia vapaaehtoisia Suomeen erilaisiin tapahtumiin, jotta he näkisivät miten koirat asuvat Suomessa ja sitoutuvat toimintaamme. 

Järjestämme heille myös vierailuja suomalaisille koiratarhoille, joista he saavat ideoita ja innostusta oman tarhan kehittämiseen. Tilaisuudet, joissa adoptioperheet tapaavat tarhojen vapaaehtoisia, luovat läpinäkyvyyttä toimintaamme.

Toimintamme on saanut paljon julkisuutta Liettuassa. Suomalaisten esimerkki auttaa paikallisia ymmärtämään, että tarhakoiran adoptointi on hyvä asia. He toivottavasti oppivat myös, ettei koiran koti saa olla ketjun päässä oleva koirankoppi. Koirien adoptointi Suomeen on siis samalla valistustyötä. 

Meillä on Liettuassa omat suomalaiset yhteyshenkilömme ja yhdistyksen aktiivit vierailevat tarhoilla säännöllisesti. Olemme mukana pelastamassa koiria huonoista oloista Liettuan maaseudulla ja siten tiedämme tarkkaan, mitä kohdemaassa tapahtuu. Liettuassa meillä on siis todellinen mahdollisuus vaikuttaa koirien elämään niin, että hylättyjen koirien ongelma poistuu kokonaan.

Eettiset sääntömme yhteistyötarhojen kanssa

Teemme pitkäjänteistä yhteistyötä koiratarhojen kanssa, joilla on hyvä maine ja jotka tarvitsevat apuamme. 

  • Tarhat panostavat koirien sterilointiin  ja kastrointiin, eli antavat koirat uusiin perheisiin vain leikattuina.
  • Tarhat hoitavat koiransa hyvin. Koirien näkyvät sairaudet hoidetaan ja koiria käsitellään rakkaudella. 
  • Tarhat ovat tarkkoja niistä perheistä, joihin koira annetaan. Kuten yksi tarhan työntekijä sanoi, miksi he pelastaisivat koiran huonoista oloista ketjun päässä, jos he antaisivat koirat uuteen, samanlaiseen perheeseen? Etenkin jos koira annettaisiin mihin tahansa perheeseen leikkaamattomana, ei vahinkopentujen katastrofi ikinä loppuisi. 
  • Tarha tekee omalta osaltaan valistustyötä siitä, miten koiraa pitää kohdella ja hoitaa.
  • Tarhat todella haluavat tehdä yhteistyötä kanssamme ja meistä on tarhalle paljon hyötyä.

Pääkaupungissa Vilnassa on neljä isoa koiratarhaa sekä kunnallinen tarha. Tarhoja on useita myös Liettuan kaikissa isoimmissa kaupungeissa. Liettualaisten koiratarhojen koko on keskimäärin 30-200 koiraa. Koirat asuvat yleensä ulkotiloissa koirankopeissa. Joillakin tarhoilla on sisätilat koirille ja oma huone eläinlääkäreille. Koirat syövät hyvänlaatuista kuivamuonaa ja kaikilla tarhoilla käy vapaaehtoisia ulkoiluttamassa koiria.

Mistä kaikki alkoi?

Kun aloitimme toimintamme vuonna 2016, vierailimme ihan ensin Lesen koiratarhalla Vilnassa. Tarha on yksi vanhimpia, vakiintuntunut ja hyvämaineinen. Meillä oli turvallinen olo oppia lisää tarhakoirista Lesen työntekijöiden kanssa. 

Tutustuminen erääseen suomalaiseen vaihto-oppilaaseen vei meidät Tautmilaksen tarhalle ja löysimme sieltä Zivilen. Hän on varsinainen koirakuiskaaja, joka on yhä edelleen Pet Rescue Finlandin tärkeä vapaaehtoinen Liettuassa.

Zivile sanoikin, että yhteistyö Pet Rescue Finlandin kanssa toi tarhakoirille ihan erilaista toivoa paremmasta elämästä. Jopa tarhalle jämähtäneet keski-ikäiset tai vanhemmat koirat, jotka näyttävät ihan tavallisilta, alkoivat saada koteja Suomesta.

Tilanne on nyt ihan erilainen, kuin aloittaessamme toimintamme vuonna 2016. Vilnan koiratarhojen koirat löytävät nykyään hyviä koteja paikallisesti – jopa ne toivottomat koirat. Sen vuoksi siirryimme pois Vilnasta ja löysimme yhteistyötarhoja maaseudulta sekä muista kaupungeista. Niissä apuamme tarvitaan enemmän.

Toiminnan tuloksia

Suomalaisten esimerkki on ollut tärkeä osa muutosta. Toimintamme on saanut paljon julkisuutta ja nostanut tarhakoirien profiilia paikallisten silmissä. Jos tuo koira kelpaa suomalaisille, niin miksi ei meille? 

Alusta lähtien autoimme yhteistyötarhojamme tuomalla Suomesta koiranruokaa, lahjoitustarvikkeita ja avustamalla koirien eläinlääkärinkuluissa sekä etsimällä koirille koteja Suomesta. Emme maksa tarhoille koirista, mutta korvaamme kaikkien Suomeen lähtevien koirien eläinlääkärinkulut.

Meille on aina ollut tärkeää, että tarhojen vapaaehtoiset sekä työtekijät pääsevät käymään Suomessa ja tutustuvat adoptioperheisiin. Tarhan työntekijöt tulevat säännöllisin väliajoin Pet Rescue Finlandin koirapuistotapaamisiin sekä muihin tempauksiin. Meistä on tullut vuosien saatossa ystäviä, sillä toimintamme on aina ollut avointa ja pitkäjänteistä. 

Pet Rescue Finland oli ensimmäinen ulkomainen rescueyhdistys, joka alkoi auttaa tarhakoiria Liettuassa ja etsiä koirille koteja ulkomailta. Vuoden 2021 aikana tarhakoiria on alettu viedä Liettuasta Ruotsiin, Hollantiin ja Saksaan.

Avustuskohteemme

Penkta Koja – Viides jalka

Penkta Koja on vuonna 2010 perustettu Liettuan suurin koiratarha, joka sijaitsee Linksmakalnis asuinalueella noin 40 km Kaunasista.

Geri namai – Hyvät kodit

Geri namai yhdistys on Pet Rescue Finlandin Liettuan vastaavan Liisan oma eläinsuojeluyhdistys, joka on perustettu vuonna 2016.