8.4.2024

Kevään vehreyttä ja tätä uuden kasvun sesonkia leimaavat usein tietyt erityispiirteet, niin sanotut kevään merkit. Värikkäät virpomisvihdat, mielipiteitä jakavat mämmitokat ja jopa lumen keskeltä puskevat ensimmäiset leskenlehdet. Tänä keväänä kaikki voisi kuitenkin muuttua. Olisiko sinulla tänä keväänä Barsa-kausi?

Olen Barsa, lempeä ja hyvin syönyt rouvakoira SOS Gyvunain tarhalta. Minut löydettiin yhdessä toisen koiran kanssa Lentvariksesta, läheltä Vilnaa. Meillä oli nimellinen omistaja, mutta olimme aina asuneet kadulla. Olin saanut loppuvuodesta 2020 pentuja ja muutamia viikkoja ennen muuttoani tarhalle pentuni oli haettu turvaan. Kaikki pentuni asuvat edelleen täällä tarhalla ja yksi heistä, Lentis, etsii tällä hetkellä kotia myös kotia Suomesta.

Minulla oli kerran jo koti, mutta palauduin sieltä takaisin tänne tarhalle. Palatte varmasti halusta kuulla syyn: olin näiden ihmisten mielestä liian kiltti. Siis voiko koira muka olla liian kiltti? Minun olisi pitänyt haukkua enemmän! En tiedä, toivoivatko sitten sellaista haukkuvaa ovikelloa, joista täällä Liettuassa ei oikein osata luopua. Se ei ole koiran tehtävä enää enkä minä sellaiseksi ryhtynyt. Tämä tyttö haukkuu vain huomion toivossa. Sellainen olen ollut täällä tarhalla. Eihän sitä ikinä tiedä, millaiseksi tyypiksi kukakin paljastuu otollisissa olosuhteissa Suomessa, mutta tarhalla olen saanut ylistystä luonnostani. Olen iloinen ja ystävällinen, iloitsen ihmisten huomiosta suuresti.

Ihmiset ovat se tärkein enkä oikeastaan välitä muiden koirien seurasta. Olisin vailla kotia, jossa kaikki huomio kiinnittyisi minuun. Minun omat ihmiset, omat lelut, oma peti… Minäminäminä. En kuitenkaan ole mikään kiukkuinen vanha täti, vaan esimerkiksi lenkillä ohitan toiset koirat kauniisti. En vain kaipaa heidän seuraansa tai erityisemmin välitä heidän olemassaolostaan. Ihmiset ovat minulle se pääasia.

Minulla on hieman iän tuomaa kremppaa, joka ei vaikuta hyvinvointiini millään tavalla negatiivisesti. Olen lähes kuuro, mutta olen kuullut (huomaatko vitsin?), että koirien kanssa kommunikointi onnistuu mainiosti esimerkiksi viittomien avulla. Kuten voit ehkä valkeasta silmästäni päätellä, myös näkö on aika reippaasti alentunut: nenä kuitenkin toimii ja jalka nousee, joten mitäpä sitä toimivalla silmäparilla iloinen leidi edes tekisi? Näistä ei tarhan tämänhetkisen tiedon mukaan tule koitumaan lisävaivaa tai haasteita Suomessa. Asenteeni muita koiria kohtaan voi olla seurausta näistä rajoitteista. Käskivät vielä tarhalta sanomaan, että vähän on mummukalle kertynyt elopainoa eikä laihtuminen tekisi pahaa… Minä kuitenkin mielelläni söisin muutamat nakit sitten, kun uuden perheeni kanssa tavataan.

Jos sydämesi on avoin rakkaudelle ja rinnaltasi puuttuu lenkkikaveri, olen varma, että tällainen hieman varttuneempi rouva sopisi siihen kuin parsa kevätkattaukseen. ♥

Muista, että koiran kuvaus on tehty hyvin rajallisissa tarhaoloissa ja koiran luonne alkaa avautua vasta kun hän pääsee omaan kotiinsa. Ensimmäiset kuukaudet omassa kotonaan koira stressaa ja stressi voi tulla esille erilaisena ongelmakäytöksenä, jota ei voi mitenkään ennakoida tarhaoloissa. Koira, joka on tarhalla ollut kiltti ja nöyrä, voi kotiutumisen stressin aikana esimerkiksi näykkäistä ihmistä. Huomioi myös, että vaikka koira olisi ollut kotikoira ennen tarhalle tuloa, Liettuassa useimmat koirat elävät ulkotiloissa ja omistajat, jotka hylkäävät koiran tarhalle, eivät tietenkään ole niitä parhaita koiranomistajia. Koiran menneisyydessä on paljon enemmän asioita, joista emme tiedä, kuin asioita, joista tiedämme. Jos päädyt adoptioon, muista, että kuljetusautosta voi tulla ulos täysin erilainen koira, kuin mitä esittelyvideossa näkyy. Koira ei ymmärrä, että hänet on pelastettu ja hän on päässyt uuteen kotiin, koira ymmärtää vain sen, että tuttu tarha ja tutut hoitajat ovat poissa ja niin kovin moni asia hänen elämässään on muuttunut. Jätä hakemus vain, jos olet valmis työstämään erilaisia haasteita ja opettamaan koiralle uusia asioita kärsivällisesti ja ajan kanssa ymmärtäen, että hylätyn koiran rakkaus ja luottamus ei ole itsestään selvä asia, vaan luodaan kuukausien työllä.

Koirat saapuvat Liettuasta Suomeen steriloituina, ulko- ja sisäloishäädettyinä, testattuina useiden sairauksien osalta ja asianmukaisesti rokotettuina. Koirat myös mikrosirutetaan ja niillä on EU-lemmikkipassi, jonka tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin. Pet Rescue Finland ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sen kriteereitä sekä maa- ja metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnista. Koiran kodinetsintää hoitaa Pet Rescue Finland ry, joka on rekisteröitynyt eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 21354667.

Video