17.6.2022

Hei ja wuh sinne Suomeen!
Minä olen Dudlas, noin vuoden ikäinen veikeä kettukorva ja etsin omaa kotiani.

Hei, täällä Dudlas eli Pöysti. Uuden hienon nimeni sain, koska pääsin Suomeen omaan kotiin ja minua odotti rakastava perhe. Arvaa mitä, minun mielestä siellä tarhalla oli ollut turvallista ja kivaa ja tuo suomalainen kaupunkielämä teki minusta taas epävarman ja pelokkaan. Aloitin hurjat remmirähjäykset ja pelkopurin paria ihmistä. Yhdessä todettiin, että minun uuden kotini pitäisi olla enemmän rauhallisella maaseudulla rauhallisessa perheessä. Olen söpö kuin mikä ja vielä ihan nuori koira. Toiveenani on, että se juuri sopiva perhe löytyisi minulle.

Päädyin Penkta Kojan tarhalle entisen omistajani menehdyttyä. Surin emäntäni menettämistä kovasti, enkä alkuun luottanut tarhalla oikein yhteenkään ihmiseen, joka yritti lähestyä minua. Viihdyin siis alkuun lähinnä omissa oloissani ja omassa rauhassani, varovasti uutta ympäristöäni tarkkaillen. Viikkoja kului pari ja hiljalleen stressitasoni alkoivat onneksi laskea ja kriittisin suruaika väistyä, jonka seurauksena minusta alkoi taas kuoriutua se iloinen Dudlas-poika, joka todellisuudessa olen.

Luonteeltani olen ystävällinen ja ihmisrakas veijari. Voi kuitenkin olla, etten ihan ensitapaamisella hyppää yhtä päätä kaikkien kaksijalkaisten syliin, sillä tykkään usein ensin tarkkailla tilannetta hieman kauempaa, ennen kuin rohkaistun valloittamaan uuden ystäväni märillä pusuillani.

Hoitajani kertovat, että minulle etsitään rakastavaa, aktiivista ja nuoren koiran kasvattamiseen sitoutunutta kotia. Matkani kohti niin fyysisesti kuin psyykkisesti tasapainoista nuorta miestä on vielä vaiheessa, sillä olenhan vasta hieman reilun vuoden vanha. Uuden perheeni onkin hyvä valmistautua siihen, että olen henkiseltä tasoltani vielä täysin pentu, vaikka fyysisesti vastaan jo aikuista koiraa.

Hoitajieni mukaan voisin sopia joko ainoaksi koiraksi tai reippaan ja ystävällisen tyttökoiran kaveriksi. Kauhean tarkkoja muita kriteereitä uudelle perheelleni ei ole, mutta omana toiveenani olisi, että uusi kotini sijaitsisi melko rauhallisella asuinalueella ja hyvien lenkkireittien läheisyydessä. Antoisia tutkimusmatkoja metsissä kun ei koskaan voi mahtua elämään liikaa!

Muista, että koiran kuvaus on tehty hyvin rajallisissa tarhaoloissa ja koiran luonne alkaa avautua vasta kun hän pääsee omaan kotiinsa. Ensimmäiset kuukaudet omassa kotonaan koira stressaa ja stressi voi tulla esille erilaisena ongelmakäytöksenä, jota ei voi mitenkään ennakoida tarhaoloissa. Koira, joka on tarhalla ollut kiltti ja nöyrä, voi kotiutumisen stressin aikana esimerkiksi näykkäistä ihmistä. Huomioi myös, että vaikka koira olisi ollut kotikoira ennen tarhalle tuloa, Liettuassa useimmat koirat elävät ulkotiloissa ja omistajat, jotka hylkäävät koiran tarhalle, eivät tietenkään ole niitä parhaita koiranomistajia. Koiran menneisyydessä on paljon enemmän asioita, joista emme tiedä, kuin asioita joista tiedämme. Jos päädyt adoptioon, muista, että kuljetusautosta voi tulla ulos täysin erilainen koira, kuin mitä esittelyvideossa näkyy. Koira ei ymmärrä, että hänet on pelastettu ja hän on päässyt uuteen kotiin, koira ymmärtää vain sen, että tuttu tarha ja tutut hoitajat ovat poissa ja niin kovin moni asia hänen elämässään on muuttunut. Jätä hakemus vain, jos olet valmis työstämään erilaisia haasteita ja opettamaan koiralle uusia asioita kärsivällisesti ja ajan kanssa ymmärtäen, että hylätyn koiran rakkaus ja luottamus ei ole itsestään selvä asia, vaan luodaan kuukausien työllä.