27.11.2023

Olen Milsas, itse kouluttautunut seikkailija ja tuleva kotikoiraopiskelija! Asun Penkta Kojan tarhalla yhdessä siskoni Milan kanssa. Meidän tarinamme Liettuan maaseudulta on valitettavan tavallinen. Olemme varoittava esimerkki siitä, mitä koirien steriloimattomuus ja holtiton lisääntyminen voikaan saada aikaan.

Moi kaikki! Minä olen majaillut nyt muutaman viikon Mäntsälässä. Kotihoitajaksi kutsuttu ihminen höpöttelee minulle nimellä Mils. Olen taitava muiden koirien kanssa ja ehdottelenkin näillä kotihoitosiskoille leikkejä aina silloin tällöin. Niille en ole kertaakaan sanonut poikkipuolista sanaa. Syödään täällä kuitenkin erikseen turhien välien selvittelyiden välttämiseksi.

Ihmiset tuppaavat jännittämään edelleen: minua saa kyllä käsitellä ilman ongelmia, mutta kommunikointityylini on vielä aika pidättyväinen. Saatan käydä lipaisemassa kädestä tai tökkäämässä kuonolla ihmistä jalasta tai kädestä. Muutaman kerran köllöttelevää ihmistä olen päähänkin käynyt pukkaisemassa.

Ulos lähteminen on kivaa! Olen harjoitellut remmissä kulkemista ja se menee kuulemma hienosti. Tykkään kulkea hieman taluttajan edellä enkä ihan kyljessä kiinni. Tämä liittynee vielä siihen jännitykseen. Olen päässyt muutaman kerran juoksemaan vapaana aitaukseen ja tullut kiltisti muiden koirien perässä sisällä ilman erityistä houkuttelun tarvetta. Pissat ja kakat osaan tehdä ulos, mitä nyt alussa hieman merkkailin mestojani myös kodin nurkkiin.

Ihanteellisin asuinympäristö minulle sijaitsisi rauhallisella alueella. Jään vähäksi aikaa haukkumaan muiden ulkoilijoiden perään, jos toista koiraa lähdetään viemään ulos. En usko, että naapurit kerrostalossa arvostaisivat huutojani.

Olemme syntyneet keskelle kylmää talvea talonrotiskoon kahden vanhan ja huonokuntoisen naisen luokse. Naiset ruokkivat meitä, mutta muuta kontaktia ihmisiin emme pentuaikana saaneet. Koirien sisäsiittoisuus on ollut ongelma myös meidän kohdallamme ja sukulinjojen voisi sanoa menneen vähän päin mäntyä. Tähän on johtanut koirien mahdollisuus lisääntyä holtittomasti suljetulla alueella.

Kesä ja lämpö herättivät menohalumme. Kenen kohdalla näin ei olisi? Lähdimme siskoni, veljeni ja vanhempieni kanssa tarkastelemaan kotiseutumme tarjontaa. Jostain syystä naapurit eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä viiteen isoon koiraan, jotka vaeltelivat ympäri kyliä. Ehkä syynä oli se, ettemme osanneet olla ihmisten kanssa luontevasti? Emme vain olleet ikinä oppineet sitä. Syystä tai toisesta naapurien valitukset kuitenkin purivat ja päädyimme siskon kanssa yhdessä tänne koiratarhalle! Vanhempamme steriloitiin ja he palasivat vanhojen rouvien luokse.

Johan se on todettu, ettei sosiaalistamiseni ole mennyt, kuten siinä tunnetussa ruotsalaisessa lifestyle-ohjelmassa. Tästä syystä olen todella ujo seurustelemaan ihmisten kanssa. Muiden kaltaisteni kanssa olen kuin kala vedessä vai pitäisikö sanoa koira keskellä tarhaa! Tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa ja luonnettani voisi kuvailla ystävälliseksi sekä riemukkaaksi. Ujoudestani huolimatta en ole hippastakaan aggressiivinen ja erilaiset hoitotoimenpiteet ovat sujuneet tarhalla mutkitta. Hetken aikaa tunnelmaa haisteltuani päädyn yleensä ihan itse hakeutumaan tutun ihmisen seuraan.

Tulevalta kodiltani vaaditaan koirakokemusta, kärsivällisyyttä ja halua edetä aran koiran tahtiin. Voin luvata, että palkinto sateenkaaren toisessa päässä tuntuu mahtavalta! Ujon ja aran koiran luottamuksen voittaminen ja niiden pienten edistysaskelien näkeminen sykähdyttää sielua ihan erityisellä tavalla. Reipas koirakaveri saattaisi pehmentää laskuani, sillä kotona olisi ainakin joku, jonka kanssa puhutaan ihan samaa kieltä.

Jatkaisin seikkailuja mielelläni, mutta sellaisessa seurassa, jonka turvalliseen läsnäoloon ja sanattomaan yhteyteemme voin luottaa järkähtämättömästi. Olisiko sinusta peruskalliokseni? Nämä kyläjuoksut ilman päämäärää saisivat puolestani jäädä historiaan. ♥

Muista, että koiran kuvaus on tehty hyvin rajallisissa tarhaoloissa ja koiran luonne alkaa avautua vasta kun hän pääsee omaan kotiinsa. Ensimmäiset kuukaudet omassa kotonaan koira stressaa ja stressi voi tulla esille erilaisena ongelmakäytöksenä, jota ei voi mitenkään ennakoida tarhaoloissa. Koira, joka on tarhalla ollut kiltti ja nöyrä, voi kotiutumisen stressin aikana esimerkiksi näykkäistä ihmistä. Huomioi myös, että vaikka koira olisi ollut kotikoira ennen tarhalle tuloa, Liettuassa useimmat koirat elävät ulkotiloissa ja omistajat, jotka hylkäävät koiran tarhalle, eivät tietenkään ole niitä parhaita koiranomistajia. Koiran menneisyydessä on paljon enemmän asioita, joista emme tiedä, kuin asioita, joista tiedämme. Jos päädyt adoptioon, muista, että kuljetusautosta voi tulla ulos täysin erilainen koira, kuin mitä esittelyvideossa näkyy. Koira ei ymmärrä, että hänet on pelastettu ja hän on päässyt uuteen kotiin, koira ymmärtää vain sen, että tuttu tarha ja tutut hoitajat ovat poissa ja niin kovin moni asia hänen elämässään on muuttunut. Jätä hakemus vain, jos olet valmis työstämään erilaisia haasteita ja opettamaan koiralle uusia asioita kärsivällisesti ja ajan kanssa ymmärtäen, että hylätyn koiran rakkaus ja luottamus ei ole itsestään selvä asia, vaan luodaan kuukausien työllä.

Koirat saapuvat Liettuasta Suomeen steriloituina, ulko- ja sisäloishäädettyinä, testattuina useiden sairauksien osalta ja asianmukaisesti rokotettuina. Koirat myös mikrosirutetaan ja niillä on EU-lemmikkipassi, jonka tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin. Pet Rescue Finland ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sen kriteereitä sekä maa- ja metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnista. Koiran kodinetsintää hoitaa Pet Rescue Finland ry, joka on rekisteröitynyt eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 21354667.

Video.