7.3.2022

Kentas, Bile, Kube, Keite – kaikki nämä ystäväni ovat jo Suomessa omilla sohvillaan. Kubis, Lolis – nämä ystäväni ovat tulleet näille samoille sivuille. Nyt minä myös.

Yhden pihan tyhjentäminen koirista kestää kauan aikaa. Kun adoptoit rescuekoiran, se näkyy niin konkreettisesti siitä, että yksi häkki tyhjenee ja sinne pääsee seuraava apua odottava. Usein kiireisimmät tapaukset pääsevät tarhalle ensin. Nälkiintyneet, yksin asuvat. Me terhakkaat terveet pikkupojat joudutaan odottamaan.

Minun pihallani oli tosi paljon koiria, ainakin 14. Maaseudulla tällaisia pihoja on liian paljon. Yksinäinen vanhus ja koirat alkavat lisääntyä. Jos vanhusta ei auteta, hän ei pääse yksin steriloimaan koiriaan. Ensinnäkin sterilointi on outo käsite vanhuksille. Yleensä perheen tai kylän mies hoitaa pennut ”vanhanaikaisella tavalla”. Kun mies kuolee, pennut jäävät eloon. Autoa ei ole, ei mitään mahdollisuutta edes ajaa jonnekin sadan kilometrin päähän eläinlääkärille.

14 koiraa on vielä aika vähän. Syksyllä 2020 löytyi vanhan rouvashenkilön piha, jossa oli 70 koiraa. Suurin osa toistensa sukulaisia, keskenään lisääntyneitä.

Ei mietitä ikäviä asioita. Yksi piha kerrallaan tyhjäksi, näin se menee yhteisvoimin. Tärkein apu on rahoittaa koirien sterilisaatioita ja adoptoida meitä tarhakoiria.

Usein vanhukselle jätetään yksi STERILOITU koira seuraksi. Sitten voivat elää huoletonta elämää ja aika ja raha riittävät yhden koiran huolehtimiseen.