11.12.2022

Suloinen Santa, joulu tulossa, mutta koti haussa. Ikääkin jo mittarissa, mikä avuksi?

Hei, joulu kolkuttelee jo ovella, mutta tämä entinen kotikoira viettää tämän joulun meluisalla koiratarhalla. Itseasiassa minulla on ollut joskus koti ja tiedän miltä tuntuu kodin lämpö. Ja miltä tuntuu, kun sitä ei enää ole. Kun perheeseen syntyi lapsi, oli aikani poistua. Sanoivat, että olen kateellinen sille pienelle nahkaotukselle. Täällä koiratarhalla sanovat kuitenkin, että en tekisi pahaa pupullekaan, ja voisin mahdollisesti elää sujuvaa yhteisarkea muiden lajien, kuten kissojen tai jopa jyrsijöiden kanssa. Tuskin tekisin pahaa kärpäsellekään! Toinen syy minusta luopumiseen oli kuulemma se, että piilouduin huonekalujen lomaan, koska olin niin kovin arka ja pelokas.

Sanovat, että kenelle tahansa, mutta erityisesti entiselle kotikoiralle, joutuminen meluisalle koiratarhalle on todella suuri  stressitekijä. Kun saavuin tänne Penkta Kojan koirasuojaan olinkin hyvin ujo, stressaantunut ja pelkäsin aivan kaikkia. Neljä pitkää ja karua vuotta koiratarhalla ovat kuitenkin opettaneet minulle sen, ettei ihmistä tarvitse pelätä. Ihmiset ovatkin kivoja. Nyt nautin huomiosta ja silittelyistä, kun ymmärrän, mistä hommasta on kysymys. Tulen kutsusta paikalle, olen hyvin ihmisrakas ja pidän kovin myös lapsista ja koiraseurasta. Viesti siitä, että olen ihan kelpo koira on vihdoin saavuttanut tajuntani.

Koska olen seniori, mahdollisuudet uuteen mahdollisuuteen eli adoptiooni ovat kaiketi kuitenkin pienemmät, kuin näiden lukuisten junnujen, jotka ovat tulleet jälkeeni ja kotiutuneet ennen minua.

Haaveeni olisi taas tuntea kodin lämpö ja rauha. Koska ikä jo hieman painaa, ei kanssani tarvitse painia tai painaltaa, vaan nautin hetkestä, laiskottelusta ja verkkaisista kävelyistä. ♥

Muista, että koiran kuvaus on tehty hyvin rajallisissa tarhaoloissa ja koiran luonne alkaa avautua vasta, kun hän pääsee omaan kotiinsa. Ensimmäiset kuukaudet omassa kotonaan koira stressaa ja stressi voi tulla esille erilaisena ongelmakäytöksenä, jota ei voi mitenkään ennakoida tarhaoloissa. Koira, joka on tarhalla ollut kiltti ja nöyrä, voi kotiutumisen stressin aikana esimerkiksi näykkäistä ihmistä. Huomioi myös, että vaikka koira olisi ollut kotikoira ennen tarhalle tuloa, Liettuassa useimmat koirat elävät ulkotiloissa ja omistajat, jotka hylkäävät koiran tarhalle, eivät tietenkään ole niitä parhaita koiranomistajia. Koiran menneisyydessä on paljon enemmän asioita, joista emme tiedä kuin asioita, joista tiedämme. Jos päädyt adoptioon muista, että kuljetusautosta voi tulla ulos täysin erilainen koira kuin mitä esittelyvideossa näkyy. Koira ei ymmärrä, että hänet on pelastettu ja hän on päässyt uuteen kotiin, koira ymmärtää vain sen, että tuttu tarha ja tutut hoitajat ovat poissa ja niin kovin moni asia hänen elämässään on muuttunut. Jätä hakemus vain, jos olet valmis työstämään erilaisia haasteita ja opettamaan koiralle uusia asioita kärsivällisesti ja ajan kanssa ymmärtäen, että hylätyn koiran rakkaus ja luottamus ei ole itsestään selvä asia, vaan luodaan kuukausien työllä.