Etusivu / Adoptio / Kotiutuneet / Zaklina nyk. Martta

28.2.2022

Minä olen ystävällinen, nöyrä, kaunis koira.

Siitä on jo kulunut melkein vuosi, kun Liettuan maa tärähteli skandaaleista. Silloin eläinsuojeluyhdistykset paljastivat pentutehtaita ja satoja koiria otettiin huostaan. Työ on vielä meneillään, se raskas, ikävä ja tylsä työ, kun eläinsuojelulakeja pitää muuttaa ja käytäntöjä uudistaa. Se, että jokaikinen huonoista oloista pelastettu koira saadaan pois omistajilta oikeuden päätöksellä. Se kestää, tiedättekö.

Ensimmäinen shokki oli se, että Marijampolessa oikeus päätti, etteivät koirat olleetkaan huonoissa oloissa ja että koirat pitää palauttaa pentutehtaaseen. Eläinsuojelijoilla oli paljon kuvamateriaalia ja eläinlääkäreiden todistuksia: ihosairauksia, haavoja, kiemuraksi kasvaneita kynsiä, kohtutulehduksia. Ei meitä oltu kohdeltu hyvin. Olimme pentutehtailijoiden synnytyskoneita.

Onneksi joukko toimittajia ja lakimiehiä laittoi hynttyyt yhteen ja valitti oikeuden päätöksestä. Näitä pentukoirien oikeudenkäyntejä on meneillään useissa liettualaisissa kaupungeissa. Näyttää siltä, että kohu olisi laantunut, mutta ei, työ jatkuu. Ennen oikeuden päätöstä tarhat eivät voi tehdä mitään pentutehdaskoirille. Koirille ei voi etsiä uusia koteja, eikä koirien kuluista huolehdi kukaan paitsi tarhat.

Osa meistä koirista on niin onnellisia, että huonot omistajat luovuttavat ja kirjoittavat meistä sopimuksen tarhan kanssa. Luopuvat meistä vapaaehtoisesti. Katso minua, en ole edes minkään rotukoiran näköinen! Osa meistä pentutehdaskoirista oli muuten vaan söpöjä. Meidänlaisia koiria meni kaupaksi markkinoilla ja torisivuilla. Nyt niitäkin sääntöjä on muutettu, hurraa! Iso eläinkauppaketju Kika ei enää myy rotukoirapentuja vitriineissään, vaan tarhojen rescuekoiria. Voi tietenkin kysyä, pitääkö koiria yleensäkään myydä kaupoissa, mutta se on sitten seuraava taistelu. Netissä ei saa enää myydä mitä tahansa koiria, vaan ainoastaan niitä, joilla on virallinen tunnusnumero ja joiden kasvattajalla on oikeus kasvattaa koiria. Hyvä alku sekin.

Rakastan ihmisiä ja tykkään lapsista. Toisten koirien kanssa leikin aidan läpi, mutta en tykännyt, kun minut yritettiin laittaa asumaan toisten koirien kanssa. Olen saanut tarpeekseni muista koirista, joten viihtyisin parhaiten kodin ainoana koirana.