Älä adoptoi koiraa säälistä

Kuvat kodittomista koirista häkeissään aiheuttavat ymmärrettävästi suuria tunteita eläinrakkaissa ihmisissä. Adoptiopäätöstä ei kuitenkaan tule perustaa surulle, säälille, empatialle tai edes auttamisen halulle. Jahka koira on ”pelastettu”, eli haettu kotiin, säälin tunne hiljalleen haihtuu, mutta koiran omistamisen realiteetit ovat tulleet jäädäkseen. Tarvitaan konkreettisia tekoja reaalimaailmassa: koiraan tutustumista, sen
sosiaalistamista, ruokkimista, ulkoiluttamista; terveydenhoitoa, kouluttamista, haasteiden kohtaamista, haasteiden ratkomista. Koira tulee olemaan perheesi jäsen ja vaikuttamaan arkipäivääsi ja elämääsi vuosien
ajan.

Kodittoman koiran adoptointi on aina hieno teko, mutta älä hylkää tervettä järkeä päätöstä tehdessäsi!

Valitse vastuullinen rescuetoimija

Suomessa toimii kymmeniä järjestöjä, jotka tuovat maahan ulkomaisia rescuekoiria adoptoitavaksi. Vastuullinen rescuetoimija toimii läpinäkyvästi, noudattaa käytänteissään lakeja ja säädöksiä eläinten maahantuonnista, huomioi ulkomailta tuotujen eläinten tautiriskit ja auttaa koiria myös paikallisesti lähtömaissa. 

Varmista, että järjestö

  • on rekisteröitynyt Ruokavirastoon lemmikkien maahantuojaksi.
  • tuo koirat maahan TRACES-järjestelmän puitteissa. TRACES (Trade Control and Expert System) on Euroopan komission ylläpitämä järjestelmä, jonka avulla halutaan varmistaa rajojen yli tuotavien eläinten jäljitettävyys ja valvonta.
  • noudattaa koirien maahantuontiin kuuluvia lähtömaan mukaisia lakisääteisiä vaatimuksia. Näitä ovat esimerkiksi tunnistusmerkintä, EU-passi ja/tai muut matkustusasiakirjat sekä kunkin lähtömaan tautiriskeihin liittyvät vaatimukset (rabiesrokotevasta-ainekokeet, ekinokokkilääkitys ja niin edelleen). 
  • tekee tarvittavia tautitestauksia lähtömaassa ja suosittelee niiden uusimista Suomessa. 
  • huolehtii tarvittavista rokotuksista ja loishäädöistä ennen koirien tuomista Suomeen sekä ohjeistaa uutta omistajaa rokotusohjelmista ja mahdollisesti tarvittavista lääkityksistä. 
  • haastattelee kotiehdokkaan tarkkaan, paneutuu juuri sopivan kodin löytämiseen ja tekee sopimukset kirjallisina.
  • tarjoaa apua myös koiran kotiutumisen jälkeen, jos ongelmia ilmenee.

Muista, että rescuekoiralle kaikki kotikoiran arjessa on uutta

Lemmikin hankinta on 10–15 vuoden sitoutumista vaativa päätös, jota ei tule koskaan tehdä hetken mielijohteesta. Rescuetoimijat sijoittavat koirat lähtökohtaisesti pysyvästi uusiin koteihin – koeaikaa ei siis ole. 

Rescuekoiraa harkitessa kannattaa varautua yllätyksiin. Tarhaoloissa elänyt koira ei ole kenties koskaan käynyt hihnassa lenkillä, leikkinyt leluilla, tullut harjatuksi tai asunut sisätiloissa. Kaikki kotikoiralle tavalliset asiat ovat sille vielä uusia ja jännittäviä, monesti stressaaviakin. Aikuinenkin rescuekoira on siksi kuin pentu, jolle tulee kärsivällisesti opettaa kaikki kotikoiran taidot sisäsiisteydestä alkaen. Tarhaelämään tottunut koira on lukemattomien uusien asioiden edessä, eikä kotikoiraksi sopeutuminen ja oppiminen aina onnistu ongelmitta. Haasteisiin kannattaa varautua ja pyytää tarvittaessa tukea ja apua koiran tuoneelta rescuejärjestöltä ja koirakouluttajilta. 

Rescuekoirasta ei myöskään aina tiedä, mitä rotuja siinä on, miten se suhtautuu lapsiin tai onko se vaikkapa riistaviettinen tai haukkuherkkä. Ota uusi perheenjäsenesi vastaan avoimin mielin! Jokainen eläinyksilö, niin rotumuotovalio kuin monirotuinen rescuekoirakin, on juuri sellainen kuin on, aivan kuten me ihmisetkin. Sinulla rescuekoiran omistajana on vastuu – ja etuoikeus – varmistaa, että teistä tulee tyytyväinen, toimiva perhe. Sitouduthan siis antamaan rescuekoirallesi sen ansaitseman, rakastavan loppuelämän kodin, vaikka se toisinaan vaatisikin työtä ja kärsivällisyyttä!

Voit auttaa kodittomia koiria myös toisin tavoin!

Vaikka et voisikaan antaa kotia rescuekoiralle, voit auttaa kodittomia eläimiä monin tavoin!

  • Jos et syystä tai toisesta voi sitoutua omaan lemmikkiin, mutta kodissasi olisi tilaa väliaikaisasukille, harkitse rescuekoiran kotihoitopaikaksi ryhtymistä. Kotihoitopaikkoja tarvitsevat esimerkiksi tarhaoloissa erityisen paljon stressaavat, arat koirat sekä uudelleensijoitusta odottavat koirat.
  • Ota osaa yhdistysten toimintaan vapaaehtoisena. Yhdistykset toimivat pääosin tai pelkästään vapaaehtoisvoimin, ja apukäsiä tarvitaan monenlaisiin hommiin tapahtumien järjestämisestä leipomistalkoisiin.
  • Lahjoita rahaa rescueyhdistysten leikkausprojekteille. Koirien kastrointi ja sterilointi kohdemaissa on avainasemassa, kun halutaan vähentää kulkukoirien määrää pysyvästi ja eettisin keinoin. Lahjoitusvaroin yhdistykset hankkivat myös koirille ruokaa, lääkkeitä ja eläinlääkäripalveluja, sekä esimerkiksi kunnostavat eläintiloja ja rakentavat lisäsuojia.
  • Jaa linkkejä, kuvia ja tietoa kodittomia eläimiä auttavien yhdistysten toiminnasta sosiaalisissa medioissa.
  • Kannusta ystäviäsi ja tuttaviasi harkitsemaan kodittoman eläimen adoptointia, kun he suunnittelevat lemmikin hankintaa.

Ilmoita rescuekoirasi koirarekisteriin

Ruokaviraston ylläpitämä koirarekisteri avautui viivästysten jälkeen koiran haltijoiden käyttöön toukokuussa 2023. Viranomaiskäyttöön perustetulla rekisterillä pyritään ehkäisemään pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja heitteillejättöä. 

Laki velvoittaa kaikki koirien haltijat ilmoittamaan koiransa tiedot rekisteriin. Koirasta tulee rekisteröidä mikrosirun numero, syntymäaika tai arvio syntymäajasta, koiran rotu tai kuvaus sen ulkoisista tuntomerkeistä, sukupuoli, väri, nimi ja syntymämaa. Sähköisen rekisteröinnin hinta on 10 euroa ja lomakeilmoituksen tekeminen maksaa 19 euroa. 

Rescueyhdistysten tulee ilmoittaa tuomiensa koirien tiedot rekisteriin niiden saavuttua Suomeen. Kun koira siirtyy uudelle haltijalle, koiran tiedot tulee päivittää rekisteriin sekä rescueyhdistyksen että uuden haltijan toimesta. Näin tulee toimia siinäkin tapauksessa, että koira luovutetaan uudelle omistajalleen käytännössä heti, kun se on saapunut Suomeen. 

Rekisterin tietoihin pääsevät viranomaisten lisäksi myös löytöeläintalot, jotka huolehtivat irrallaan tavattujen koirien hoidosta kuntien kanssa tehtyyn sopimukseen perustuen. Rekisteröity siru auttaa siksi karkulaisen nopeasti takaisin kotiin.