Se tunne kun huomaat koirasi karanneen! Sydän pysähtyy, ajatukset juoksevat villinä, mitä on tapahtunut… Vaikka kuinka olisit ollut huolellinen ja toiminut ohjeiden mukaan, niin riski koiran karkaamisesta on aina olemassa ja erityisesti rescue koirien kanssa ensimmäisten kuukausien – vuoden aikana.

Yleensä karkaaminen tapahtuukin juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa. Syitä karkaamiseen on lukuisia. Ulko-ovi tai ikkuna on saattanut jäädä vahingossa auki, valjaat on kiinnitetty huolimattomasti, koira livahtaa ulos samalla kun joku avaa oven, hyvin aidatulla pihalla oli sittenkin koiran mentävä kolo ja ne lukuisat muut syyt.

Kun huomaat koirasi karanneen, on muutama hyvä asia mikä kannattaa muistaa. Toimi ripeästi, mutta rauhallisesti. Ensivaiheen hätiköinnistä ei ole mitään apua, vaan päinvastoin. Rauhoita siis tilanne, mieti ja suunnittele.

Katso ensivaiheen toimintaohjeet Etsijäkoiraliiton sivuilta https://www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus

Miten olisi GPS laite?

Yksi tapa varautua helpottamaan karanneen koiran löytämistä on käyttää GPS paikannuslaitetta. Yleensä suosittelemme, että juuri kotiutuneella koiralla voi pitää valjaita päällä koko ajan. Niihin on hyvä kiinnittää paikannuslaite, joten jos koira yllättäen karkaa, niin näet missä karkuri menee.

Paikannuslaitteita on tarjolla useammaltakin eri toimijalta. Meillä oli ilo saada testattavaksi Elisan teknologialla varustettu Mustin ja Mirrin paikannuslaite. Se on pienikokoinen, kevyt (alle 40 g) ja USB:llä ladattava laite, jota voi kätevästi hallinnoida kännykän sovelluksella.

Laite on todellisuudessa enemmän kuin vain paikannusta varten. Se on parhaimmillaan palvelu koirien aktiivisuuden seurantaan ja paikantamiseen. Palvelu koostuu mobiilisovelluksesta, paikanninlaitteesta ja paikantimessa olevasta liittymästä. Meidän testaus keskittyi tällä kertaa paikannuksen testaamiseen.

Sovelluksella voit kytkeä laitteen päälle ns. live-tilaan, jolloin voit lähes reaaliajassa seurata koiran liikkeitä. Sovellus myös tallentaa koiran kulkeman reitin (reittihistoria), eli sen avulla näet millä alueella karkuri on liikkunut. Sovelluksella voi myös määrittää alueen, jonka ulkopuolelle koira ei saa mennä. Eli jos koira menee alueen ulkopuolelle, niin kännykkään tulee ilmoitus siitä. 

Testikäyttömme alkoi laitteen käyttöönotolla, eli lataamalla sovellus kännykkään ja tilin luomisella. Tämän lisäksi piti avata Elisan lemmikki liittymä ja “parittaa” laite. Selkeiden ja lyhyiden ohjeiden avulla ensiasennus sujui helposti muutamassa minuutissa. Viimeisenä viilauksena sovellukseen syötetään koiran tiedot kuten mm., rotu (sieltä löytyy myös sekarotuinen), paino, ikä ja tietysti söpö profiilikuva 🙂 

GPS laitteessa oli valmiiksi virtaa, mutta ennen varsinaista käyttöä latasimme sen täyteen. Tämän jälkeen olikin sitten laitteen kiinnittäminen koiran valjaisiin ja lenkille lähteminen. Kiinnityksen toteutimme leveän narun avulla koska itse laitteen mukana ei tule kiinnitystarvikkeita. Erikseen on ostettavissa pieni pussi missä on tarrakiinnitys tai kaulapanta, joka on suunniteltu laitteen kiinnittämiseen. Näitä kannattaa harkita jos ei itse halua askarrella kiinnitystä.

Teimme testiviikon aikana useampia lenkkejä ja testasimme myös live-tilaa. Kokeilimme myös miten laite hälyttää jos koira poistuu rajatulta alueelta. Paikannuslaitteiden yksin kompastus on akun kesto. Erityisesti live-tilassa akku kuluu kovaa vauhtia, joten vaikka akku kestääkin normikäytössä (ei live tila) useamman päivän, niin kannattaa laitetta kuitenkin ladata mahdollista karkaamista varten vähintään kerran vuorokaudessa.

Mitkä fiilikset sitten jäi tästä laitteesta? Kaikin puolin laadukkaan oloinen ja teknisesti toimiva laite. Pieni koko ja kohtuullisen hyvä akun kesto mahdollistaa laitteen hyvän käyttökokemuksen. Itse sovellus on helppokäyttöinen ja siihen on ajan kanssa tulossa lisää ominaisuuksia. Sovelluksella voi myös soittaa koiralle ja avata puheyhteyden. Suosittelemme laitetta lämpimästi mikäli sinulla on tarvetta paikannukselle.

Jos haluat tutustua laitteeseen tarkemmin tai ostaa omaksesi, niin klikkaa itsesi:
https://elisa.fi/rescue/ tai https://elisa.fi/musti-ja-mirri-paikannus/ 

Kiitos vielä kerran Elisalle ja Mustille ja Mirrille!

Ja kiitos laitteen testaamisesta myös rescuekoira Vilkulle